aLap

Ötven éve történt… „Ez volt március 15-e…” 1972-ben

1972. március 15-én – a hivatalos állami rendezvények után – spontán megemlékezések, tüntetések zajlottak Budapest utcáin és terein. Kisebb megmozdulásokra már a korábbi években (1969 és 1971 között) is sor került, viszont az 1972-es több száz résztvevőt vonzott. 1956 óta először fordult elő, hogy saját elhatározásból, a hatalom nyilvánvaló akaratát figyelmen kívül hagyva sok százan emlékeztek az 1848-as pesti forradalom évfordulójára.

Az 1972. március 15-i tüntetés a Kádár-korszak kronológiai középső évében történt. A tüntetés lényegében spontán módon szerveződött: a hatalom által ünnepeltetett hamis, szürke, talmi, a Forradalmi Ifjúsági Napok (FIN) erőltetett rendezvénysorozatába belekényszerített március 15-e helyett a fiatalok egy része érzelmileg jobban átélhető saját, autonóm megemlékezés-sorozatot akart.

Tüntetés a Petőfi-szobornál, Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) 3.1.9. V-159241/7

1972. március 15-én az események Budapest több helyszínén zajlottak. Pesten a Petőfi-szobor, a Kossuth tér, a Batthyány-örökmécses, a Múzeum-kert, Budán pedig a Mátyás-templom előtti Szentháromság tér vált fontos színhellyé, az ünnepnapon több száz fiatal vett részt a tüntetéseken, spontán megemlékezéseken.

Úgy tűnik, hogy a legjelentősebb esemény a Batthyány-örökmécsesnél történt, ugyanis az emlékmű talapzatán hangzott el Szalay Miklós (az ELTE V. éves fizika szakos hallgatójának) beszéde, ami alapján a fiatalember az 1972-ben lefolytatott politikai rendőrségi vizsgálat első számú gyanúsítottja és a per első rendű vádlottja lett. Szalay már 1970-ben szervezett egy megemlékezést, viszont az csak egy kisebb csoportot érintett, a diák akkor rendőrségi figyelmeztetéssel „megúszta” tettét.

Szalay Miklós beszél a Batthyány-örökmécses előtt; Striker Sándor fotója

Két évvel később tulajdonképpen nem is akart részt venni a tüntetésen, azt pedig végképp nem tervezte, hogy beszédet mondjon. Különösen alakult ez a nap számára: a fejlemények során főszereplővé vált. A Batthyány-örökmécses talapzatáról elmondott beszédében Szalay kijelentette: „(…) Lázadók vagytok, de fiatalok, ez a lázadás jogos és alapjában véve becsületes. Ti most bűnösnek érzitek magatokat, és mindennel szembeszálltok, mert szembekerültetek a törvény képviselőivel. (…) Jogotok van keresni azt a lényeget, amin változtatni kell. Ti becsületesek, őszinték és magyarok vagytok, nem kell innen settenkedve, lesütött szemmel, bűnös érzéssel elmenni. Tiszteljétek és becsüljétek meg a múltat, de ne csak azért, mert múlt, és ne mindent a múltból.”

Beszédét az egyetemista diák nem tudta befejezni, hiszen a téren tartózkodó titkosrendőrök az örökmécses lépcsőzetéről lerángatták, URH-kocsiba tuszkolták, előállították. 1972 őszén 1 év 8 hónap – fegyházban letöltendő – szabadságveszésre ítélték, egyúttal az ország összes felsőoktatási intézményéből kizárták.

A tömeg a Batthyány-örökmécsesnél; Striker Sándor (1953-) fotója

Bár rendkívül korlátozottan és egymástól elszigetelten, mégis megfogalmazódtak a szabadabb feltételeket, önállóbb szerveződéseket kívánó gondolatok: elsősorban a fiatal generáció körében terjedt a szabadságvágy kifejezése és az autonómiaigény felmutatása.

A hatalom – a korábbi években alkalmazott módszerekhez képest – türelmetlenebbül és erőszakosabban reagált a „nacionalistának, sovinisztának” bélyegzett spontán tüntetésre. A rendőrség már Budapest közterületein is brutálisabban lépett fel, az előállított fiatalokat megalázó körülmények között várakoztatták addig, amíg végre kihallgatták őket. A vizsgálat kezdetén kidolgozott operatív tervben a szervezkedés hátterét nyújtó „összeesküvő központ” felderítését tűzték ki célul, a vizsgálat vezetői a fiatalokat megtévesztő, rossz útra térítő „reakciós elemek” felkutatását szorgalmazták, házkutatást rendeltek el, az ideológiai eltévelyedésre vonatkozó „bizonyítékokat” foglaltak le, végül pedig kilenc fiatallal szemben emeltek vádat.

Tüntetés a Batthyány-örökmécsesnél, Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) 3.1.9. V-159241/7

Az állambiztonsági szolgálat teljesítési kényszerbe került: a március 15-i autonóm megemlékezések, spontán tüntetések immár évek óta ismétlődtek, nem sikerült megelőzni őket, sőt a politikai rendőrség még arra is képtelen volt, hogy előre jelezze a várható fejleményeket (ez egyébként is nehéz feladat lett volna számára, hiszen nem létezett szervező, „összeesküvő” központ). A hatalom – a „puha diktatúrának” mondott rendszer – túlreagálta a fiatalok megnyilvánulásait: kirúgások, eltiltások, előállítások, politikai perek és börtönbüntetések formájában.

1972.-marc.-15.-III 1972.-marc.-15.-III. 1972.-marc.-15.-IV. 1972.-marc.-15.-I. 1972. márc. 15. II. 1972.-marc.-15.-V.